Ucuz Tatil Zor Değil

Published on by Ediz Galip

Ucuz ve ekonomik tatil yapmak sanıldığı kadar zor değil. Birkaç noktada dikkatli ve planlı olursanız, hem yurtiçi, hem de yurtdışı tatilinizi çok ekonomik yapabilirsiniz.

Ucuz tatil yapmanın önemli bir kriteri tarihtir. Tatil yapmak istediğiniz tarihe önceden karar vermeniz ve bu tarihin herhangi bir resmi tatil ya da bayram tatili zamanına denk gelmediğine emin olmanız gerekiyor. Hem yurtiçinde, hem de yurtdışında resmi tatil ve bayram tatili zamanları otel fiyatları, otobüs-uçak fiyatları her zaman daha pahalı olur. Bu da ucuz tatil yapma imkanınızı bir anda yokeder. Aynı şekilde “yüksek sezon” diye tabir edilen aylarda yani örneğin Türkiye’de Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında tatile gitmek isterseniz yine ucuz tatil hayal olur. Bu “yüksek sezon” her ülke, şehir ve bölge için farklı olabilir. Mesela ülkemizde okulların tatile girdiği Şubat ayında “Kartalkaya”da kayak yapmaya gitmek size pahalıya patlar. Çünkü bu zaman Kartalkaya’nın “yüksek sezon”udur. Bunun yerine okullar kapanmadan ya da Şubat tatili bitiminde giderseniz ucuz bir kayak tatili yapmış olursunuz. Yurtdışı için de aynı şeyler geçerli. Gideceğiniz ülkenin resmi ve dini bayram tatil tarihlerini önceden araştırın. Festivaller, konserler, spor turnuvaları gibi büyük organizasyonların olduğu tarihlere denk gelmeyin, yoksa otel-yiyecek-içecek ve alışveriş fiyatları yüzünden ucuz tatil yapamazsınız.

Tatil yapacağınız tarihi belirledikten sonra sıra geldi şehir/bölge seçmeye. Bunun için de öncelikle tatilinizin amacını belirleyin. Yani deniz mi istiyorsunuz, yoksa bir kültür gezisi mi? Deniz-kum-güneş ile birlikte ucuz tatil yapmak isteyenler Antalya otelleri bölgesi’ni tercih edebilirler. Antalya’da Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim ayları hem hava şartları, hem de fiyatlar konusunda oldukça uygun. Kültür turları için seçtiğiniz bölgenin düşük sezon tarihlerindeki hava durumuna önceden bakın. Şiddetli yağmurlar altında ve soğuk bir havada harabeleri gezmek size işkence gibi gelebilir.

Tarihi belirlediniz, nereye gitmek istediğinize de karar verdiniz, şimdiki işiniz oraya ekonomik bir şekilde ulaşmak. Öncelikle belirlediğiniz tarihlerdeki ulaşım imkanlarını araştırın. Otobüs, uçak ya da araba kiralamanın hangisi en ucuza gelir bunu karşılaştırın. Örneğin yakın bir bölgeye gidecekseniz uçak ya da otobüs değil de araba kiralamanız belki daha ucuz bir tatil yapmanızı sağlayacaktır.

Eğer tatil yapmak istediğiniz tarihi ve yeri çok çok önceden belirlerseniz ekonomik ulaşım ve ucuz otel seçenekleri çoğalacaktır. Erken rezervasyon ile aldığınız herşey ucuz tatil yapmanızı sağlar. Altı ay öncesinden aldığınız uçak bileti ile 15 gün öncesinden alacağınız uçak bileti arasındaki fark size gideceğiniz yerde 2 gün daha fazla kalmanızı sağlayabilir. Uçak ve otobüs firmaları çok sayıda promosyon bilet ve başka kampanyalar yapıyor.

Firmaların e-mail listelerine kayıt yaptırın ve gelen kampanyaları takip edin. Aynı şekilde otellerin de dönem dönem kampanyaları oluyor. Örneğin 7 gece kal-6 gece öde gibi.

Takip ederseniz otelde de ucuz kalmış olursunuz. Yurtdışı tatili planladıysanız ve birkaç ülke gezecekseniz uluslararası güvenilir internet sitelerinden hem uçak bileti ya da tren, hem de otel rezervasyonlarınızı ekonomik bir şekilde satın alabilirsiniz.

Bütün bunlarla uğraşmak istemiyorum, herşey önüme hazır gelsin ve ucuz tatil yapmak istiyorum diyorsanız bir tur operatörünün kapısını çalmanız gerekiyor. Tur operatörleri oteller ve ulaşım firmaları ile anlaşmalarını bir sonraki sezon için yıl sonunda tamamlamış oluyor. Böylelikle çoklu alım yaptıkları için son kullanıcıdan çok daha uygun fiyatlara oda ve koltuk satın almış oluyorlar. Bu avantajlı alımı elbette size de yansıtıyorlar. Haziran ayında yapmak istediğiniz tatili Ocak ayında bir tur şirketinden satın alırsanız, otel-ulaşım ve transfer ile birlikte herşey dahil bir otelde %50’ye varan indirimlerle çok ucuz bir tatil yapabilirsiniz.

Published on Travel

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post